Make your own free website on Tripod.com

99.03.07

Το πρωτάθλημα της Α1 τέλειωσε ήδη για τα 2/3 των ομάδων. Οι οκτώ αποχαιρέτησαν το θεσμό και συνεχίζουν οι τέσσερις πρώτοι που συμμετέχουν στο φάιναλ φορ και τη διεκδίκηση του τίτλου. Ας δούμε σήμερα την πορεία των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 5 έως 12.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Εδειξε ξανά σταθερότητα και τερμάτισε στη δεύτερη τετράδα, αυτή τη φορά στην κορυφή της (5ος). Παρότι έκανε πείραμα στο θέμα του προπονητή, αντικαθιστώντας έναν επιτυχημένο κόουτς, πιστεύω ότι θα πήγαινε καλύτερα αν υπήρχε αγωνιστική πειθαρχία στην ομάδα. Αυτή η αναρχία του κόστισε. Ο Αθηναϊκός διαθέτει αθλητές όπως ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και αρκετούς έμπειρους που αγωνίζονται τόσα χρόνια μαζί. Θετικό ότι κατάφεραν να συνδυάσουν την πείρα και την αγωνιστικότητα τους.

ΑΡΧΕΛΑΟΣ: Πιστεύω ότι δεν δικαιολόγησε -με την κατάληξη της 6ης θέσης που πήρε- τους ανθρώπους οι οποίοι πίστεψαν σε κάτι καλύτερο από αυτήν την ομάδα. Ισως πλήρωσε την απουσία των αθλητών του στις Εθνικές ομάδες η οποία -εκτός του ότι έλειπαν αρκετό χρόνο από την Κατερίνη- πιστεύω ότι τους κατέβαλε. Η κόπωση αυτή παρουσιάστηκε στους διεθνείς αθλητές όλων των συλλόγων. Αυτό βέβαια δεν το θέτω ως δικαιολογία και περιμένω ο σύλλογος να κοιτάξει περισσότερο το τμήμα έτσι ώστε οι νεαροί αθλητές, χρυσά ταλέντα του ελληνικού χάντμπολ, να αποδόσουν τα μέγιστα και να πάρουν τη θέση που τους ανήκει στο πρωτάθλημα της Α1.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ: Ηταν η έκπληξη του πρωταθλήματος. Με μια νεανικότατη ομάδα, μόνος έμπειρος ο Πρωτογέρης, κατάφερε να έχει μια πολύ σταθερή πορεία στο πρωτάθλημα. Αποτέλεσμα να φέρει σε δύσκολη θέση  όλους τους αντιπάλους του ακόμη και εκτός έδρας. Μοναδική εξαίρεση τα παιχνίδια με τις Σχολές Ξυνή και τον Αθηναϊκό στην Αθήνα όταν πλέον είχαν ξεκαθαρίσει όλα για την υπόθεση σωτηρία. Αξίζουν συγχαρητήρια στη νεανικότατη ομάδα του Φιλίππου και για την αγωνιστικότητά της αλλά πάνω απ' όλα τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το πρωτάθλημα. Επίσης συγχαρητήρια και στο δίδυμο των προπονητών οι οποίοι εκ του αποτελέσματος κρίνονται ότι κατάφεραν να ανεβάσουν τη ψυχολογία των αθλητών και να βγάλουν στην επιφάνεια ότι καλύτερο αυτοί διέθεταν.

ΒΑΟ: Παρουσίασε μια ομάδα η οποία χωρίς πολλά σωματικά προσόντα είχε ένα "τσαγανό" το οποίο θύμισε παλιούς χαντμπολίστες και μαζί με τον προπονητή τους αυτό το "τσαγανό" το μετέφρασαν σε μια υπέρμετρη αγωνιστικότητα. Αποτέλεσμα να είναι ίσως η μοναδική ομάδα που πέτυχε νίκες εναντίον αντιπάλων που δεν το περίμεναν ούτε οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί της. Είναι η ομάδα η οποία σε καμιά περίπτωση δεν σνομπάρισε τους αντιπάλους της ως την τελευταία αγωνιστική με αποκορύφωμα τον βαθμό που πήρε μέσα στη Φιλαδέλφεια ο οποίος ουσιαστικά στέρησε από τον Ιωνικό την 1η θέση της κανονικής περιόδου. Μεγάλη ήταν και η προσφορά του κορυφαίου σκόρερ του πρωταθλήματος Αντώνη Σαουλίδη.

ΙΕΚ ΞΥΝΗ: Ισως είναι η ομάδα που απογοήτευσε περισσότερο στο φετεινό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει την παραμονή της όχι με τα δικά της ματς αλλά από την απρόσμενα κακή πορεία του ΣΑΚΑ. Για αυτή την ομάδα μπορώ να μιλήσω πιο υπεύθυνα: ο κ. Σοφοκλής Ξυνής πρέπει να κοιτάξει να την εμπλουτίσει. Δεν είναι απαραίτητο να είναι οι μεγάλοι παίκτες αλλά νεαροί που θα θέλουν να παίξουν χάντμπολ σε συνδυασμό με τους ήδη υπάρχοντες αθλητές. Με 5-6 ταλαντούχους είναι σε θέση να βάλει πλάνο για ένα καλό ξεκίνημα στο επόμενο πρωτάθλημα. Είναι αμαρτία η ομάδα αυτή στηριζόμενη από έναν Σοφοκλή Ξυνή κι από έναν άνθρωπο κοντά της, τον κ. Μαραγκούση, να παρουσιάσει αυτή την κατακόρυφη πτώση που είχε φέτος. Πιστεύω ότι λίγο τράβηγμα του αυτιού δεν θα κάνει κακό... Εύχομαι του χρόνου να έχει καλύτερη πορεία.

ΓΕ ΒΕΡΟΙΑΣ: Θεωρείτο από όλους μας ότι θα αποχαιρετούσε την κατηγορία με την αποχώρηση βασικών στελεχών της (Γιούπης, Χατζηαθανασίου, Πρωτογέρης). Ο κορμός της ομάδας αντικαταστάθηκε με αθλητές μεγάλους σε ηλικία. Βλέπαμε όλοι ότι θα ήταν η μια από τις δύο ομάδες που θα έπεφταν! Παρόλα αυτά διέψευσαν τους πάντες και με κορμό τον Ακη Τριανταφυλλίδη που έδειξε ότι παραμένει... νέος οδηγήθηκε στην παραμονή. Αν η διοίκηση δεν κάνει ορισμένες κινήσεις πάνω στο έμψυχο υλικό αυτής ομάδας θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστα αποτελέσματα...

ΣΑΚΑ: Οι παράγοντες του κινήθηκαν δραστήρια στις μεταγραφές και ενίσχυσαν την ομάδα με έμψυχο υλικό. Λάθος κίνηση ήταν που ήρθε αργά ο Μπάγιτς. Τώρα που άρχισε να αποδίδει τέλειωσε το πρωτάθλημα! Η δεύτερη λάθος κίνηση βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία. Ετσι μια ομάδα όπως ο ΣΑΚΑ, η ψηλότερη ομάδα του πρωταθλήματος, με πολλούς έμπειρους αθλητές στη σύνθεσή της, δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία. Ισως αυτό να είναι ένα πλήγμα για το χάντμπολ διότι ο ΣΑΚΑ είναι σύλλογος με καλή οικονομική κατάσταση και τέτοιες ομάδες δεν πρέπει να χάνονται από τη μεγάλη μας κατηγορία. Ας μην απογοητευθούν. Ας κάνουν την προσπάθεια να επανέλθουν μη επαναλαμβάνοντας βέβαια τα λάθη της φετεινής χρονιάς.

ΤΡΙΤΩΝ: Ο κ. Σιούλης προσπάθησε να ενισχύσει την ομάδα με ταλαντούχους αθλητές από τον Αρχέλαο Κατερίνης και με την προσθήκη παλιών παικτών του παρότι αποχώρησαν Κεχαγιάς και Καλαφάτης που βοήθησαν σημαντικά πέρυσι. Αυτή όμως η "χημεία" δεν μπόρεσε να βγει, να αναδειχθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί η κατηγορία και να πάρει το δρόμο για την Α2. Πάντως πιστεύω ότι ο Τρίτων όπως και οι άλλες ομάδες πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στην υποδομή έτσι ώστε μόλις επανέλθουν να έχουν το υλικό για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του μεγάλου πρωταθλήματος.

Το λυπηρό της ανασκόπησης αυτής είναι ότι εκεί που άρχισαν να "ζεσταίνονται" οι μηχανές τέλειωσε το πρωτάθλημα. Ενα μίνι πρωτάθλημα και δεν μπορώ να φανταστώ πως θα συντηρηθούν αυτές οι ομάδες στη συνέχεια των τόσων μηνών που θα μείνουν εκτός επίσημων αγώνων. Ελπίζω οι άνθρωποι της ΟΧΕ του χρόνου θα σκεφθούν κάτι καλύτερο για το άθλημα.


You need GREEK FONTS to see the pages

© copyright: maNET communications / worldwide handball - 1999